Az elektromos padlófűtés és a betegségek kapcsolata

Nem minden betegség előzhető meg csupán helyes, egészséges táplálkozással. Igaz, hogy a helyes tápanyagbevitel talán a legfontosabb és legerősebb védekezés a kórokozók ellen, nem hagyatkozhatunk csupán erre az egészségünk védelmében.

Rengeteg örökletes betegség van, amit helyes táplálkozással és az egyes ételekben rejlő vitaminokkal, alkotóelemekkel el lehetne kerülni. Mindig azt mondom, ép testben ép lélek lakozik. Ahhoz, hogy a szellemünk is ép legyen, ép testre van szükségünk.

Az egyes vitaminok és esszenciális aminosavak bevitele létfontosságú, főleg ebben az évszakban. Az őszi színes falevelek, a nyirkos, enyhe idő ugyanis a baktériumok melegágya. Hogyha tudjuk magunkról, hogy fogékonyak vagyunk az egyes betegségekre, az influenzára, akkor fokozottan figyeljünk oda az ásványanyag és vitamin bevitelünkre!

A konyhanyelven csak megfázásként emlegetett betegséget nem csak baktériumok okozhatják. Sokan azért lesznek taknyosak ősszel, mert nem öltöznek fel eléggé, vagy mert nem kapcsolnak fűtést.

A magyar mentalitásban elhíresült a „fűtésszezon” kifejezés. A fűtésszezon akkor kezdődik, mikor a hőmérséklet leesik, és az emberek tömegesen kapcsolják be a fűtést. Vannak családok, akik sajnos a spórolás miatt addig nem kapcsolnak fűtést, csak akkor, amikor meghallják, hogy elkezdődött az a bizonyos fűtésszezon. Ez sok esetben egy lélektani tényező, nem akarnak addig fűteni, amíg a hőmérséklet még kibírható, az emberek a fűtésszámla fizetésének esedékességét igyekeznek addig-addig halogatni, ameddig csak lehet.

Az idősek és a gyerekek fokozottan ki vannak téve a hőmérsékletváltozás okozta betegségeknek. Egy kisgyermek sokkal könnyebben fázik meg akkor, amikor mi, felnőttek még meg sem érezzük a hideget. De napjainkban már az sem ritka, hogy a fűtés hiánya miatt betegszünk meg.

Sokan nem számolnak azzal, hogy amikor alszanak, akkor lecsökken a test hőmérséklete, pihennek a szerveink is, így nagyobb a meghűlés veszélye.

De mi is állhat a fűtés kései bekapcsolásának a hátterében?

Természetesen a költségtakarékosság. Sokan nem néznek utána, hogy milyen lehetőségeik vannak, így olyan fűtésük van, amely nagyon sokba kerül, mert maga a tüzelőanyag drága, vagy mert olyan a kivitelezés, hogy a nyílászárókon át kiszökik az értékes meleg levegő.

Egy kis utánajárással ennek is véget lehetne vetni. Nem feltétlenül a legnépszerűbb fűtés a legjobb és nem feltétlenül azért népszerű, mert olcsó. Inkább azért, mert az a technológia a régebbi, vagy valamikor olcsóbb volt. De a technológiai fejlődés a fűtőrendszereket sem kímélte, így olyan korszakalkotó megoldások is betörtek a piacra, mint a teljesen biztonságos amorf fűtőszálas technológia.

Először itt olvastam róla: https://elektromospadlofutes.info/. A technológia az elterjedt melegvizes padlófűtés egy sokkal megbízhatóbb változata. A burkolatok alá helyezett amorf fűtőszálakkal melegíti fel a lakást.

Miért is jó ez?

Egyrészt nagyon megbízható és biztonságos fűtési technológiáról van szó. Sajnos egyre több az olyan eset, mikor szénmonoxid mérgezés miatt veszíti életét akár egy egész család, mert nem ismerik fel a jeleket, vagy mert nem is jelentkeznek azok egy jó darabig. A szénmonoxidot úgy is ismerik, mint a csendes gyilkost. Igaz, a jelenlétét fel lehet ismerni, főleg, ha az embernek van érzékelője, de sajnos nem mindenki ruház be ilyesmire.

Ezzel szemben a padlófűtés ilyen módja teljesen veszélytelen. Nem tud túlmelegedni és nem okozhat semmilyen sérülést sem, mert nem hevülnek fel olyan hőfokra a fűtőszálak, hogy az már veszélyes legyen.

A másik nagy előnye az, hogy elektromos, azaz olcsónak számít a fűtési alternatívák között. Elektromos, szóval olcsó, de sokkal hatékonyabb, mint akár egy radiátor lehet, mert nem csak egy pontban igyekszik felmelegíteni a szobát, hanem sokkal egyenletesebben oszlatja el a hőt.

Tehát olcsó és hatékony. Ilyen technológia mellett nem kell folyton azt figyelni, mikortól érdemes bekapcsolni a fűtést, nem kell kitennünk a szervezetünket a hideg hőmérsékletből adódó betegségeknek sem.

Utólagosan is be lehet szereltetni a fűtést, hiszen majdnem minden burkolat alá bátran beépíthető. Akkor a leghatékonyabb, hogyha esetleg napelemünk is van. Úgy árban szinte verhetetlen a dolog.

A beszerelésről itt érdeklődtem: https://elektromospadlofutes.info/. A beszerelés anyagi vonzata sem vészes, persze, egyszeri nagy beruházást jelent, de olcsóbb, mintha valaki lecserélné a lakás összes radiátorát. Na meg itt megbízható szakemberek dolgoznak, akiknek a kezébe merném adni az egész felújítást.

Tehát az egyenletes fűtés éppen annyira közrejátszik a betegségek elleni védelemben, mint a helyes, megfelelő táplálkozás. Érdemes tehát átgondolni, mit teszünk a szervezetünkért és mivel tudnánk még többet tenni érte. A bacilusoktól ugyan nem véd meg a padlófűtés, de a meghűlést legalább kiiktathatjuk vele. Azt javaslom, kapcsoljunk fűtést, amikor úgy érezzük, hogy hideg van és ne várjunk arra, hogy hivatalos fűtési szezon legyen. A padlófűtést pedig mindenkinek ajánlom, aki biztonságos, korszerű, hosszútávon üzemelő fűtést szeretne, minimális karbantartási igénnyel.