Napfény a vegetáriánus energia?

Napfény a vegetáriánus energia?

Manapság az egyik legérdekesebb téma az egészséges táplálkozás terén a vegetáriánus és vegán étrendek hasznossága, előnyei és hátrányai. Véleményem szerint, mondjuk, ezer évvel ezelőtt ez nem volt nagy probléma, egyrészt azt evett az ember ami a rendelkezésére állt, nem volt az egész világot behálózó logisztikai rendszer, ami szállítja ide-oda a különböző étel alapanyagokat, így lehetett az, hogy pl. Angliában egy folyóvízhez közel lévő parasztcsalád mindennapi ételének számíthatott a lazac, ma viszont már egy különlegesebb, drágább ételnek minősül. Mondjuk, ezer éve nem is élt annyi ember, mint ma. Régen mikor ettek az emberek húst? Ha éppen levágtak egy állatot, amit többnyire ők gondoztak addig, vagy a szomszédé volt, vagy a falu másik végén valakié… nem pedig bementek a hipermarketbe és tonnaszám vehették a húst, úgy, mint a mai világban. Jelenleg a globális felmelegedés egyik fő oka a mérhetetlen metán kibocsájtásunk, ami a sok-sok milliárd állat tartásából fakad. Arról nem is beszélve, hogy az állatok nem úgy vannak tartva, mint régen, hogy haszonállatok, és néha levágják őket, hanem gyakorlatilag addig nevelik csak őket, míg el nem érik a vágósúlyt. Ez nagyon ijesztő, naponta 150 millió állatot vágnak le emiatt. Én speciel szeretem a húst, de ha ilyen áron történik az, hogy húst eszem, akkor inkább keresek más megoldásokat, hogy a szervezetemhez szükséges energiát pótoljam… Így eléggé érthető, hogy a vega és vegán hozzáállás jobban terjed, hiszen étkezés címén évente 3 billió állatot ölünk le.

Ugyanez a szemléletmód érvényesül, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy honnan szerezzük a minden nap felhasznált energiát, ami a háztartási gépeinket, telefonunkat, számítógépünket hajtja? Létezik a vicces szókapcsolattal élve „vegetáriánus energia”? Olyan, ami nem árt, ami nem pusztít és károsít mást? Igen létezik, ilyen például szélenergia, a geotermikus energia és a napenergia. Ezek közül a legkönnyebben a napenergiát lehet hasznosítani, olyan jól fejlesztették a technológiát, hogy mindenki számára elérhető. Ahogy egyre öregszik az ember, és látja hogyan alakulnak a dolgok, elkezd feléledni egyfajta kollektív felelősség. Legalábbis bennem mindenképpen. Ti nem tapasztaltok hasonlót? Ez inspirált arra, hogy elkezdjek kutatni az interneten napelem pályázatok után. Hosszabb keresgélés után itt kötöttem ki. Felsorolják, hogy magánszemélyként és vállalatként milyen lehetőségek vannak arra, hogy vega energiával éljük az életünket. Van egy tájékoztató dokumentum is, ami részletesen leírja, hogy milyen lépések szükségesek egy napelem rendszer kiépítéséhez. Én megőrülök azt tudva, hogy a fűtésemhez nap mint nap mennyi gázt kell elégetni, közben pedig 2019-et írunk, ennek már rég a múltnak kéne lennie. Ha tömegesen pusztítják az állatokat, az étel miatt, akkor egyél kevesebb húst, vagy egyáltalán ne egyél húst. Ha úgy fűtesz, hogy közben lassan, de biztosan évtizedek alatt felmelegszik a bolygó, akkor használj minél kevesebb ilyen nyersanyagot, vagy egyáltalán ne használj! Ha nincs pénzed esetleg ennek megvalósítására, akkor fedezd fel te is, hogy milyen napelem pályázatok állnak a rendelkezésedre, hogy neked is legyen vega energiád.

Sokféle megoldás létezik már, és  úgy gondolom, hogy idővel még ennél is több lehetőség lesz majd. Szerencsére volt lakástakarékpénztáram (LTP), amit családi ház esetén fel lehet használni napelem rendszer kiépítésére is. De ha nem lett volna, akkor is van lehetőség 0%-os hitel felvételére, ami óriási segítség tud lenni a megfelelő helyzetben. Anélkül, hogy eladósodnánk ki lehet építeni ilyen rendszereket, amik biztosan meg fognak térülni. Én hiszek abban, hogy amit saját magunkkal teszünk, ahogyan viszonyulunk magunkhoz és ahogyan látjuk a világot az hozzájárul a nagyobb kép kialakulásához. Hogyan várjam el az élettől azt, hogy mindent amit szeretnék megkapjak, hogy ha figyelmen kívül hagyom a mindannyiunk életét érintő fontos kérdéseket, és helyzeteket, amik hatással vannak ránk? Sőt, ha kisujjamat se mozdítom annak érdekében, hogy jobb legyen a helyzet? Ez így nem járja, ezért is fektettem be egy ilyen rendszerbe, hogy a téli időszakban, amikor nagyon kell fűteni, akkor jó érzéssel tekerhessem fel a fűtést tudván azt, hogy az energia, amit felhasználok az megújuló, mindenki számára elérhető és tiszta. Nem pedig egy már elavult világ maradványa, amely a megszokások, lustaság, és könnyű profit miatt tud még mindig érvényesülni. Érthető, hogy az elmúlt kétszáz évben az volt a nagy fejlődés, hogy hasznosítani tudtuk a szenet, olajat, gázt, de a következő fejet az, amikor a szelet, és a napot hasznosítjuk.