Te tudod, hogy mi az a numizmatika?

Van egy ismerősöm, aki semmi másról nem tud beszélni, mint az egészséges táplálkozásról. Rettenetesen zavar néha, hogy nem lehet vele egy olyan beszélgetést sem folytatni, ahol ne jönne fel legalább egyszer ez a téma. Ne értsetek félre, nincs semmi bajom az egészséges életmóddal, sőt. Kifejezetten fontosnak tartom az egészséges táplálkozást és az egészséges ételeket. De amikor valakit semmi más nem érdekel, azzal nem igazán tudok mit kezdeni. Abban hiszek, hogy mindenre fontos figyelni, táplálkozás, spórolás, környezetvédelem, és hasonlók. Azonban nem szabad túlzásba esni egyikkel kapcsolatban sem. Ha valakinek csak egy dolog körül forog minden gondolata, az előbb-utóbb elfelejt igazán élni. Attól tartok, hogy ezzel az barátommal is valami hasonló történik. Soha nem tud elszakadni attól a gondolattól, hogy mindig a lehető legegészségesebben egyen. Ez egyrészről idegesít, másrészről viszont aggódok érte. Amikor a múltkor megkérdezte, tudom-e, mit jelent az, hogy numizmatika, már előre felkészítettem magam arra, hogy megint valami új egészséges diétáról fogok hallani. Kellemes meglepetésként ért, amikor kiderült, hogy a numizmatikának a világon semmi köze az egészséges élethez, de még az ételekhez sem. Ez a régi pénzek gyűjtésével és vizsgálatával foglalkozó tudományág elnevezése.

Annyira örültem, hogy a barátom végre talált egy hobbit magának, hogy én is utána akartam nézni, miről is van szó pontosan. Begépeltem a Google-ba, hogy „numizmatika „, és így találtam rá a regipenzfelvasarlas.hu weboldalára. Ezen a felületen részletes magyarázatot találtam. Megtudtam, hogy a numizmatika nem csupán egy különleges hobbi, hanem a régészetben is fontos szerepet játszó tudomány. Ennek ellenére mégiscsak szoktak rá hobbiként utalni, ugyanis a „királyok hobbija” néven is ismert. Ezt a nevet egyrészt azért kapta, mert meglehetősen költséges elfoglaltságról van szó. Másrészt pedig a királyok valóban foglalkoztak pénzgyűjtéssel: már az ókori római császárok is szerették összegyűjteni a birodalomban megtalálható különböző érméket.

A weboldalon a pénz történetéről is lehet olvasni. Amikor még nem voltak fém pénzek, az emberek állatokat, köveket, esetleg kagylókat használtak erre a célra. A legkorábbi fémpénzeken még csak ábrák voltak megtalálhatók. Az első olyan pénz, amely egységes nagyságú, értékű, és mintázatú volt, a római dénár. Amennyiben ilyen pénz van a birtokunkban, az nagyon értékes lehet a mai kor királyai, akarom mondani a gyűjtők számára. Bár pénzérmék és pénzgyűjtők már sokkal régebb óta léteznek, a numizmatika mint tudományág, csak az újkorban jelent meg.

Így olvasva nagyon érdekesnek tűnt nekem ez a téma, legyen szó akár hobbiról, akár szenvedélyről, akár tudományról. Azt is megtudtam, hogy a cég tulajdonosa maga is gyerekkora óta szereti gyűjteni a régi pénzeket. Mindig is szimpatikusnak tartottam az olyan embereket, akik elszántan küzdenek a gyerekkori álmaikért, és azzal akarnak foglalkozni, amit a legjobban szeretnek. A legjobb, ha a hobbink a munkánk is egyben, mert így fogunk tudni igazán odaadással segíteni az ügyfeleknek.

Amennyiben vannak régi érméink, amelyekről nem tudjuk biztosan, hogy érnek-e valamit, érdemes lehet ellátogatni a regipenzfelvasarlas.hu átvételi irodájába. Itt az értékbecslés során meg tudják állapítani, hogy értékesek-e a pénzeink. Fontos, hogy ne az internetről próbáljunk tájékozódni, mert ez gyakran félrevezethet minket, és ne is telefonon akarjunk értékbecslést végeztetni, ugyanis ez nem lehetséges. Az átvételi iroda Budapesten található, a pontos címet megtaláljuk a honlapon.