A jó állapotú, központi helyen fekvő panellakásunkat hamar el tudtuk adni

Az egész családom számára nagyon fontos az egészséges táplálkozás, hálás vagyok érte, hogy már gyerekkoromtól kezdve arra neveltek, hogy változatosan étkezzek és minden tápanyagból megfelelő mennyiséget vigyek be. Nálam nem volt mindennapos a csoki és a nyalóka kiskoromban, nem úgy, mint egy-két barátomnál. Emlékszem, hogy rácsodálkoztam, amikor az egyik barátnőmnél otthon a konyhaszekrényben megláttam azt a temérdek mennyiségű csokit és csipszet, ami rendszerint raktáron volt náluk. Az én családomban a gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a mindennapi menüben. A mozgásra, sportra is hamar rászoktattak, mindig lejártunk a játszótérre és a sportpályára, ami a háztömb lábánál volt. Szerettem panelban lakni, mert mindig volt kivel játszani, nagyon sok gyerek lakott a szomszédságban, könnyű volt barátokat szerezni. Most már a legtöbb akkori gyerek el is költözött onnan, felnőttünk, én se sokat vagyok már otthon. Nemrég adtuk el azt a panellakást, mert végre egy kertes házba költöztünk. Hivatalosan ott lakom, de a tartózkodási címem az egy albérlet.

Nagyon szép az új házunk, amikor hétvégente néha hazamegyek, kiélvezem a kert adta lehetőségeket is. Anyukám nagyon szeret kertészkedni, szépen rendben tartja a virágokat, fákat, bokrokat. Sokszor eszembe jut a régi panel, ahol már mindenkit ismertünk, milyen jó volt a hangulata. Persze nyilván voltak hátulütői is, például, hogy ha valamelyik lakó hangoskodott, azt az egész ház hallotta. Így volt ez, amikor egy emelettel fölöttünk kisbaba született és volt, hogy szó szerint az egész éjszakát végigsírta. Ebből a szempontból jobb a kertes családi ház, hogy nagyobb privát szférája van az embernek. A lakást elég gyorsan sikerült eladni, mert központi helyen van a belvárostól nem messze. A szüleim minden papírmunkát időben elintéztek, ami az eladáshoz szükséges volt. Sokat tanultam ebben az időszakban az ingatlanokról. Akkor tudtam meg például, hogy ha az ember el akar adni egy ingatlant, mindenképpen szükséges kiállíttatni egy energetikai tanúsítványt. A szüleim az e-tanusitas.eu oldalról rendelték meg ezt a szolgáltatást, mert ezt a céget találták a sok találat közül a legszimpatikusabbnak. A cég 24 órán belül elkészíti a tanúsítványt és kézbesíti is, aminek a módjára több lehetőség van: elektronikusan, e-mailben vagy futárszolgálattal.

Megéri az elektronikus módot választani, mert így 500 Forint kedvezményt kapunk, valamint sokkal környezetkímélőbb és gyorsabb is. A szolgáltatás díját táblázatba foglalva megtaláljuk a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ linken, az “Áraink” menüpont alatt. A tanúsítás menete a következő: először is a cég felveszi az adatainkat, amiket továbbít a területileg illetékes mérnöknek, ő pedig felveszi velünk a kapcsolatot. Az egyeztetett időpontban eljön az ingatlanhoz helyszíni felmérésre és leméri többek között az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárókat, a padlót és a födémet. Így a vevő tisztában lesz az épület energetikai minőségével, paramétereivel. A cég ezek alapján a lemért adatok alapján elkészíti az energetikai tanúsítványt, majd a dokumentumot továbbítja a megrendelőnek. Sürgős esetben a dokumentum hitelesített azonosítóját el tudják küldeni SMS-ben már 6-12 órán belül, ami alapján az ügyvéd el tudja készíteni az adásvételi szerződést. Nekünk nem volt ez olyan sürgős, mert a szüleim tudták már jóval előre, hogy szükség lesz a dokumentumra, nem szeretik az ilyesmit az utolsó pillanatra hagyni. Még így is megkaptuk a tanúsítványt hihetetlen gyorsasággal. A lakás viszonylag jó besorolást kapott a 12 kategória közül. A legjobb minősítés, amit egy ingatlan kaphat, az a AA++, a legrosszabb pedig a JJ. A https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon több információt megtalálunk. Mivel a lakásunk jó állapotban van és jól karban volt tartva mindig, hamar megtalálta az új lakóit.