Az életmódváltás az apró részleteken múlik

Az egészséges táplálkozást sok esetben nem tartják fontosnak az emberek. A magyar kultúra ételei nagyrészt a szénhidrátban gazdag, zsíros, hús alapú fogásokat részesítik előnyben. Persze a mai napig kedvelem a pörköltet, vagy a rántott húst, azonban szerintem minden a mértékeken múlik és a változatos étrenden.

A zöldségekre úgy gondolnak sokan, mint szükséges rosszra. Ebből kifolyólag a diéta gondolatától is rosszul vannak az emberek. Szerintem magával a diétával van probléma, én legalábbis nem érzem hatásosnak, nekem sosem működött és szerintem még sokan vannak így. Életmódváltás szükséges inkább, a zöldségek, gyümölcsök megkedvelése. A zöldségek nem csak zöldsalátából állnak. Nem kell folyamatosan azt az egyet rágcsálni, vagy csak répát, mint a nyuszik. Annyi lehetőségünk van, annyi mennyei köret, sőt főfogás is készülhet zöldségből, amire az emberek nem is gondolnak, és valószínű, hogy ez kultúránkból adódóan van így. Nem ismerkedtünk meg avval a sok alternatívával, amit egy alapanyagból kihozhatunk.

Persze, most bölcsnek hangzanak ezen gondolataim, azonban és sem voltam mindig tudatában a lehetőségeimnek. Erre egy betegség vezetett rá, ugyanis a babaprojekt kapcsán kiderült, hogy a teherbeesést maga az életmódom is befolyásolja, mégpedig a zsíros és cukros ételek/italok, a gyorsan felszívódó szénhidrátok és természetesen a lényegében sportmentes életmód.

Ezen gyorsan változtatnom kellett, beleástam magam a témába. Kiderült, hogy az ilyen betegségek, mint amiben jómagam is érintett vagyok, egyre gyakrabban előfordulnak a társadalmunkban, pontosan a helytelen életmódunk miatt. Az életmódváltással az életem egyre több terén érzem azt, hogy nézeteim megváltoztak.

A sport régi szemléleteim szerint felesleges nyűg volt, csak akkor tornáztam, ha fogyni szerettem volna és a diétám végeztével, azzal is leálltam. Amilyen gyorsan azt a pár kilót leadtam, olyan gyorsan vissza is szedtem, ha nem még gyorsabban.

Az utolsó csepp a pohárban pedig, mint már mondtam, akkor jött el, amikor párommal úgy döntöttünk, hogy családot alapítunk. Szerencsére az életmódváltás és a számomra megfelelő sport megtalálása után, egy éven belül a babaáldás is összejött. Soha nem gondoltam volna, hogy ez ennyit tud változtatni az életem minden terén. Amikor pedig a kislányomat a kezemben tartottam, az maga volt a csoda számomra.

Elhatároztam, hogy a gyerek nevelésénél is figyelembe veszem újonnan szerzett tudásom és igyekszem példát mutatni neki is, hogy ezáltal ne essen abba a hibába, amibe én. Talán így megelőzzük az ehhez hasonló betegségeket, vagy legalább is tegyünk meg mindent, ennek elkerülése érdekében.

Az olyan kisebb döntéseknél is, mint pl. a babakocsi vásárlás, figyelembe vettem elképzelt életvitelem megvalósításához szükséges feltételeket.

Persze elsősorban a baba szempontjait helyezzük előtérbe. Keresésnél fontos volt, hogy a babakocsi tágas legyen, legyen helye mozogni, mivel élete első szakaszának egy jelentős részét ott fogja tölteni, így a kényelem az egyik első számú szempont. Ez a szempont praktikus is, hiszen a gyors növés miatt, nem lesz szükség több kocsi vásárlására. Így jutunk el a következő pontra, ami egy multifunkciós kocsit jelent, ugyanis az első hónapokban a mózeskosarat használjuk ki leginkább, ami a szülő felé néz, hogy érezze annak közelségét. Idővel pedig inkább megfordítjuk az ülőkét, hogy gyermekünk nézelődjön, tapasztalja meg a világot. Autós szállítás esetén is hasznos a kivehető kosár, így azt is fontos szempontnak tartom.

Mint mondtam a sport mindennapjaim része. Futás, valamint hosszú séta közben nélkülözhetetlen a kényelem a baba számára. Azonban ezt csak úgy érhetem el, ha az egyeletlen talajt a csöppség minél kevésbé érzékeli, így a kerekek minőségére és anyagára is érdemes figyelmet áldozni. A gumi kerekek biztonságosabbak, jobban tapadnak a talajhoz, és vannak speciálisan az ilyen zötyögés mérséklésére kitaláltak. Ezek megkönnyítik a babakocsi forgatását is, könnyebben kezelhető lesz és stabil. Nélkülözhetetlenek a biztonsági szíjak is, ugyanis futás közben csak úgy érezzük biztonságban gyermekünket, ha le tudjuk kötni, úgy, hogy őt ne zavarjuk a nézelődésben.

babakocsik.hu

A babajárgány szellőzése sem mellékes tulajdonság, valamint az időjárási viszontagságok érdekében az ernyő kialakítása/formája/anyaga is releváns. Személy szerint én a reggeli órákban szoktam futni, habár egyébként is ezt a napszakot preferálom, mivel még hűvösebb a levegő, kisebb a tömeg és egyébként is úgy kezdődik a nap, hogy már tettem valamit az egészségemért. Szerencsére a kislányom is úgy gondolja, hogy ez a megfelelő idő a világ felfedezésére, ugyanis igen korán kelő típus. Ezt kihasználva reggeli után indulunk edzeni. Ugyan évszaktól függ, de általában ilyenkor a leghűvösebb az idő. Ilyenkor jó, ha tart egy bizonyos hőmérsékletet a kocsi, azonban fontos, hogy jól szellőzzön is, ne ragadjon bent az állott levegő. Ez a melegebb nyári napokon is ugyanúgy fontos – ne forrósodjon át a kocsi, és jusson be friss levegő is.

Mivel már maga a futás is megerőltető, egy súlyos babajárgány tolása nem lenne praktikus, hiszen a babánk súlya is pont elég plusz kihívást ad edzés közben. Tehát az is meghatározó szempont, hogy hány kilót nyom a kocsi. Arról ne feledkezzünk meg, hogy az útra kell pakolnunk babaholmit, így olyan zsebek/tárolók megléte is fontos, ahova azokat el tudjuk helyezni. Ezt is vegyük figyelembe a választás közben. A döntés során a tolókar állíthatósága is még hasznos lehet, ugyanis futás közben egy jól beállított karral, sokkal gördülékenyebben mehet a futás.

Valóban sok szempont van, ami alapján kiválasztjuk a babakocsit magunknak, illetve gyermekünknek. Én itt a teljesség igénye nélkül próbáltam felsorolni párat, amit fontosnak tartottam, mint hangsúlyoztam, életstílusom befolyásától vezényelve és leginkább, azon karaktereket kiemelve, ami nekem pl. egy edzés során megkönnyíti az életemet/életünket.

Ezen tulajdonságokra találtam rá a babakocsik.hu weboldalon árusított kocsik közül. Amellett, hogy a várt tulajdonságokat nyújtják, még olyan pluszokat is adnak, mint a könnyen össze-, valamint szétszerelhetőség, valamint a modern dizájn. Ugyan nem szoktam gyönyörűnek nevezni kocsit, azonban erről nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy esztétikai mesterműnek tartom választottunkat.

Az előbb felsoroltak alapján, úgy érzem alátámasztottam azt a tényt, hogy majdnem olyan nehéz babakocsit vásárolni kicsinyünknek, mint gépjárművet magunknak.

Történetemből úgy érzem kiderült, hogy az ilyesfajta életmódváltás, nem csak annyi következményt von maga után, hogy elhatározom: „ezentúl több zöldséget eszek” vagy „eljárok futni”, hanem olyan kisebb döntésekben is tükröződik, mint gyermekünk egy használati tárgyának megfelelő kiválasztásában.

Azonban mindezt pozitívan fogom fel, és egyre nagyobb előrelépésnek tekintem. Úgy érzem, ezáltal nem csak saját magamat nevelem tudatosságra, hanem gyermekemet is, sőt amire már most felfigyeltem, hogy a párom is egyre fontosabbnak tartja ezt, és az ő döntéseiben is látszik. Így tudunk elérni pozitív változást társadalmunkban.