Egészség és környezettudatosság

Nem tudom, mások, hogy vannak vele, de engem nagyon elszomorít, hogy az emberek mennyire nem figyelnek oda sem saját magukra, sem pedig a környezetükre. Pontosabban a bolygónkra. Tudom, hogy emberi sajátosság, hogy általában csak akkor kezdünk el foglalkozni valamivel, ha a dolgok rosszul állnak, de ez rendkívül rossz. Sajnos nem vagyunk előrelátóak. Erre jöttem rá én is már évekkel ezelőtt, éppen ezért, nagy figyelmet fordítok az egészséges életmódra és táplálkozásra. Nyilván van, amikor olyan ételeket eszem, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába, de egy kicsi nem árt semmiből sem. Az utóbbi időben viszont a figyelmem a környezetvédelemre is elterelődött. ezért arra gondoltam, hogy jó lenne egy napelemes rendszer a házra. A környezetvédelemnek is segítek ezzel, és magamnak is, mert nem kell majd villanyszámlát fizetnem.

Utána is olvastam a dolgoknak, ahogy eszembe jutott, és a sporoljnapelemmel.hu oldala volt a legszimpatikusabb. Ez egyébként a Pentele Solar nevű cégnek az oldala, akik már több éve foglalkoznak napelemek telepítésével, úgyhogy bőven van tapasztalatuk a dologban. Igazából én gyorsan el is döntöttem, hogy őket fogom megkérni napelemek telepítésére.

Szóval, erről az oldalról csomó mindent megtudtam a napelemes rendszerekről. Például azt, hogy a működéséhez elengedhetetlen a napelem inverter. Na, itt jött is a kérdésem, hogy mégis mennyi lehet ugyan a napelem inverter ár? Mert ahogy olvastam, ez egy különálló része a rendszernek, abban az értelemben, hogy külön kell megvenni. Amit sikerült kiderítenem a napelem inverter árral kapcsolatban, hogy nem olcsó, de nyilván az ár attól függ, hogy milyen típusú.

napelem inverter ár

Egyébként az áramszolgáltatóknak van egy listája erről, hogy melyik típust, fajtát, márkát engedélyezik – ez ugye azoknál a rendszereknél nagyon fontos, amiknél maga a napelem rendszer csatlakoztatva van a hálózatra. Úgyhogy szerencsére, legalább nem a napelem tulajnak kell erről döntenie.

A napelem inverter ár egyébként a milliós napelem rendszerhez képest, abszolút nem sok. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy minden inverterre garanciát vállalnak a gyártók, ami alapesetben 5 év általában, de ezt meg lehet hosszabbítani, 10, sőt, még 15 évre is. Nyilván, ha a garanciaidőn belül megy tönkre, akkor ingyen kicserélik. De sajnos ez egy olyan része a rendszernek, amit idővel mindenképpen cserélni kell, mert az élettartama véges.

Arról viszont még nem is meséltem, hogy mire való egy napelem inverter. Egyfelől, átalakítja a napelemek által megtermelt egyenáramot váltakozó árammá. Ez fontos, mert enélkül semmit nem érne az egész, hiszen, a tévé, a hűtő, a konyhai berendezések, és igazából minden, aminek a működéséhez áram kell, váltakozó árammal tud csak működni. Másfelől pedig védelmi funkciója is van: szükség esetén lekapcsolja a teljes rendszert. Így elkerülve az esetlege meghibásodásokat, vagy egyéb problémákat. Ez áramszünetnél fordulhat elő.

Habár konkrét napelem inverter árat nem találtam, de engem meggyőzött ez a hosszas garancia, úgyhogy teljes nyugalommal töltöttem ki a sporoljnapelemmel.hu oldalán található ajánlatkérő űrlapot. Meg kellett adnom az éves áramfogyasztásomat KWH-ban – de forintban is lehet, de ezt én biztosabbnak éreztem -, hiszen ez alapján tudják meghatározni, hogy mennyi áramot fogyasztok, és mekkora rendszerre lehet majd szükségem. Konkrét, fix ajánlatot egyébként csak és kizárólag helyszíni felmérés után tudnak adni, hiszen ekkor felmérik a körülményeket, hogy minden adott-e ahhoz, hogy napelemek kerülhessenek a tetőmre.

Remélem, hogy sokan mások is elkezdenek kicsit tudatosabban gondolkodni és odafigyelni az egészségükre, illetve a bolygónk védelmére, és mindenki megteszi a magáét.