Egészség, környezettudatosság, napelem

A 21. század egyik abszolút vívmánya az egészséges életmód. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ezelőtt az emberek egészségtelenebbül étkeztek volna, csak talán nem voltak ennyire tudatosak. Igaz, talán nem is volt rá annyira szükség. Hiszen például Mari néni megtermelte a kertjében a paprikát, paradicsomot. Lecsót csinált belőle, János bácsinak pedig nagyon ízlett, megnyalta mind a 10 ujját, és nem vágyott hamburgerre. Persze, most is vannak ilyen János bácsi figurák, de kevesebben, inkább az idősebb korosztályra jellemző ez. Az egészség mindenkinek mást jelent. Manapság sokan úgy képzelik el, hogy eljárnak minden nap a konditerembe, fehérjeport isznak, és csirkét esznek rizzsel, meg tojást, kigyúrják magukat és kész. Nem tudom, hogy ez mennyire és milyen mértékben egészséges. Mert lehet, hogy János bácsi a zsíros lecsótol pocakot ereszt, de ez végül is az élet velejárója, és János bácsi legalább tud kapálni a kertben, bírja a fizikai munkát, és nem látszatra edz, hanem izomra. Milyen szép idézet lenne ez! Ezennel szabad felhasználásra bocsájtom.

Na de mi a helyzet a környezettudatossággal? Nos, itt van egy pár dolog, amit egyértelműen szét lehet választani. Ami egyértelműen nem környezettudatos, az a pazarlás. Amikor pusztán kényelemből és lustaságból olyan dolgokat veszünk meg, amelyet pár perc múlva a kukában landolnak, pedig lebomlási idejük elég sok. Vagy amikor nem megújuló energiát használunk, főként, ha sokat és sokáig.

Ma már egyre elterjedtebb dolog az otthonaink okosítása, környezetbarátabbá tétele. Persze ez költséges, és általában lemondásokkal jár, esetleg plusz időt igényel. De ha tenni akarunk valamit a környezetért, akkor van egy olyan megoldás, amivel nem csak a környezetnek, hanem saját magunknak is jót teszünk. Ami nem jár lemondással, nyilván a pénzen kívül, esetleg plusz idővel, hanem spórolhatunk vele és nagyobb lesz a kényelmünk.

Hogy mi ez a megoldás? Elérkeztünk a lényegi gondolathoz. Ahhoz, amihez ez az egész felvezetés járul, méghozzá a napelemhez! A napelemes rendszer, a nevéből adódóan a napból elnyeri a fényt, és ezt alakítja át elektromos árammá. A napelemes rendszer másnéven fotovoltatikus rendszer. A foto szó görögül fényt jelent, a volt pedig az elktromechainkus cella felhasználójára utal. Tehát a nap elektromágneses sugárzásából alakítanak a cellák egyenáramot. Ahhoz, hogy ezt az egyenáramot az otthoni háztartási berendezéseinkbe is belevezessük, szükség van egy átalakítóra, ez az inverter. Az inverter kompatibilissé teszi az áramot az országos hálózati váltóárammal. Így már bátran használhatjuk az energiát. Ez a megújuló energia, amit remélhetőleg nem olyan sokára, minden háztartásban használni fognak. Mert ez a jövő!

És ez éri meg hosszú távon a legjobban. Nem csak környezettudatossági szempontból, hanem a pénztárcánkat is megóvja. Ugyanis lecsökkentheti a villanyszámlánkat egészen pontosan 0 forintra. Nem kell többé villanyszámlát fizetnünk!

Természetesen a napelem rendszer kiépítésének van egy díja. És ezen nem érdemes spórolni, megfelelő szakembereket kell választani, akik minőségi munkát végeznek, mert ez a napelem évtizedekig kitart. Így, én azt ajánlom, hogy ebben a témában mindenképp tájékozódjunk, a napelemrendszerek.info oldalon sokat lehet olvasni erről.

Árajánlatot is kérhetünk, és ingyenes kiszállással a szakemberek házhoz jönnek, pontosan felmérik a házunk állapotát, és megmondják, hogy alkalmas-e napelem rendszer kiépítésére. És ha igen, és sikerül megegyezni, akkor rövidesen hozzá is fognak a munkának. Szerintem megéri belevágni, mert végre valami igazán nagyobb dolgot tehetünk a Földért, és önmagunkért! Éljenek a napelemes otthonok!