Étkezés olcsón és egészségesen

Az egészséges táplálkozás útja elsősorban nem a szigorú korlátozások, inkább több tápanyagra és energiára van szüksége mindenkinek, ami javítja az ember egészségét és javítja a hangulatát is.

Az egészséges táplálkozásnak nem kell túl bonyolultnak lennie. Ha túl nehéznek találja az összes ellentmondó táplálkozási és étkezési tanácsot, akkor nincs egyedül. Az igazság az, hogy bár bizonyos élelmiszereknél vagy tápanyagoknál bebizonyosodott, hogy jótékony hatással vannak, az általános étkezési szokások a legfontosabbak. Az olyan ételek fogyasztása a legjobb, amelyek a lehető legközelebb állnak a természeteshez.

Bár néhány szélsőséges étrend másként sugallhatja, mindannyiunknak szüksége van a fehérje, zsír, szénhidrát, rost, vitaminok és ásványi anyagok egyensúlyára az étrendünkben az egészséges test fenntartása érdekében. Nem kell bizonyos kategóriákat eltávolítani az étrendből, hanem az egyes kategóriák közül válassza ki a legegészségesebb lehetőségeket.

Nem minden zsír azonos. Noha a rossz zsírok rombolhatják az egészséget és növelik bizonyos betegségek kockázatát, a jó zsírok megvédik az agyát és a szívét. Valójában az egészséges zsírok létfontosságúak fizikai és mentális egészségéhez. Az egészségesebb zsírok bevonása az étrendbe javíthatja a hangulatot, javíthatja a közérzetet, és még a fogyókúrát is elősegíthetik.

A magas élelmi rosttartalmú ételek (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, diófélék és bab) fogyasztása segíthet rendszeresen aktívnak maradni és csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Ez javíthatja a bőr állagát, sőt, segíthet a fogyásban. Ha az étrendben nem elegendő mennyiségű kalcium van, ez hozzájárulhat a szorongáshoz, a depresszióhoz és az alvási nehézségekhez is. Korától és nemétől függetlenül, elengedhetetlen, hogy étrendjébe beletartozzanak a kalciumban gazdag ételek, és hogy elegendő mennyiségű magnéziumot, valamint D- és K-vitamint egyen, hogy ezek elősegítsék a kalcium munkáját.

A kis célok betartása hosszú távon segíthet többet elérni anélkül, hogy a diéta jelentős átalakítása zavart okozna. Gondoljon az egészséges táplálkozás megtervezésére számos apró, kivitelezhető lépésként. Ahogy a kis változtatások szokássá válnak, továbbra is egészségesebb döntéseket hozhat. Próbálja meg a dolgokat egyszerűvé tenni. Az egészségesebb étrendnek nem kell bonyolultnak lennie. Összpontosítson a csomagolt és feldolgozott élelmiszerek elkerülésére, és amikor csak lehetséges, válasszon több friss összetevőt.

De anyagi szempontból nem olyan könnyű mindig egészségesen enni. Tudom, hogy sok ember szereti a kuponozást, de ez nem a leggyorsabb, legolcsóbb és legegészségesebb módja az étel vásárlásának. Sokan ezekhez a kuponokhoz akkor jutnak hozzá, amikor elmennek a boltba, és elvesznek egy akciós újságot. De mi van, ha éppen nem megyünk a boltba, és nem tudjuk kivagdosni a kuponokat előre? Ezért tudnak hasznosabbak lenni az online akciós újságok.

Az igazság az, hogy így féláron lehet fizetni a minőségi élelmiszerekért, egyetlen kupon kivágása nélkül. És valójában ez nagyon egyszerű. Nézze meg azon üzletek hirdetéseit, ahol szeretne vásárolni, és összpontosítson elsősorban az első és a hátsó oldalra. Nézze meg az árakat, és vegye figyelembe, hogy mi a jó ajánlat az adott héten, és írja fel a listára. Minden évszakban különböző gyümölcsök és zöldségek vannak, amelyek olcsóbbak. Vásároljon és főzzön azokkal a termékkel, így pénzt fog megtakarítani. Olvassa el a címkéket mindig, ha vásárol. Fontos, hogy tisztában legyen az ételek tartalmával, mivel a gyártók gyakran nagy mennyiségű cukrot vagy egészségtelen zsírokat rejtenek a csomagolt élelmiszerekben.

Jobb, ha valaki előre tervez, és többet vesz az akciós élelmiszerekből. Nagyon sok féle étel nem romlik meg pár hét alatt, de akár több hónap alatt sem. Ezekből akár egész kartonokat is lehet venni, mert amúgy is elfogyasztanánk őket. Például a liszt nem fog megromlani egy éven belül, de elég sok ételhez használjuk, így megéri egyszerre többet venni, amikor akciós. Más dolog, amit az akciós újságból még ki lehet nézni, az a fagyasztott élelmiszerek, amik szintén elég sokáig megmaradnak, és nem fognak pár hónapig megromlani. Vagy a másik lehetőség, hogy olyan élelmiszereket veszünk akciósan, amiket le is lehet fagyasztani, és ezzel nem pazarlunk akkor sem, ha nagyobb mennyiséget veszünk belőlük. Sokan ismernek olyan tartósítási módszereket, amik segítségével akár a gyümölcsök vagy a zöldségek, amik könnyen megromlanának amúgy, felhasználhatók tovább is. Például akkor is érdemes gyümölcsöket keresni az akciós újságban, ha lekvárt akarunk belőlük főzni, mert így persze a gyümölcsből is nagyobb mennyiség kell.

Tervezze meg a gyors és egyszerű recepteket előre. Az egészséges táplálkozás a tervezéssel kezdődik. Tervezze meg étkezését egy hétre vagy akár a hónapra előre. Az jó táplálkozás egyik legjobb módja a ételek saját elkészítése és a rendszeres étkezés. Válasszon néhány egészséges receptet, amelyek a családja számára is kedvelhetők, és készítsen étkezési ütemtervet. Próbáljon főzni a hétvégi napokon, vagy egy hétköznap este. Az előzetes főzés időt és pénzt takarít meg.

Az akciós újságok használata és a nagy mennyiségben való vásárlás elképesztően előnyös lehet sok esetben, és ténylegesen pénzt takarít meg. Ne feltételezzük, hogy a nagy áruházakban vásárolt nagy ömlesztett áruk automatikusan olcsóbbak. Ha költségkerettel vásárol élelmiszert, ne felejtsen el összehasonlítani a vásárolt termékek egység árát. Ezért fontos az akcióknál azt megnézni, hogy ténylegesen mennyibe került eredetileg az a termék. Mert lehet, hogy alacsonyabb árért kevesebb terméket kap az ember, miközben a magasabb árú termékkel sokkal több terméket kap, így végül az sokkal jobban megérné. Az akciós újságoknál egyébként azt is érdemes figyelni, hogy vannak-e olyan ciklusok, amikor általában leárazzák az adott terméket. Például az adott étel lehet, hogy kéthavonta egyszer akciós. Vagy mindig adott időszakban van a szezonja.

Az akciós újság abban is segít, hogy az ember lássa, hogy a boltok termékei az ár szempontjából is mennyiben különböznek egymástól. Így az ember könnyebben rájöhet, hogy talán jobban megéri, ha bizonyos termékeket inkább egy másik boltban veszi meg. Lehet, hogy kicsit messzebbre kell menni érte, de ha több terméket vesz és nagyobb mennyiségben, akkor érdemes messzebb is utazni ezért. Valamint persze az áruházak saját márkás termékei is olcsóbbak lehetnek, de a különböző áruházak más és más terméket kínálnak, és ezek közül persze nem mind egyforma minőségű, és meg kell találni a jobbakat közülük. De ha valaki kitapasztalja a választékot, ezzel is pénzt spórol.

Ne vásároljon többet, mint amire valójában szüksége van – különösen, ha romlandó tárgyakról van szó. A gabona vásárlása nagyszerű befektetés lehet egy négytagú család számára, de ha csak te és a házastársad vagy, a 40-es görög joghurt valószínűleg nem a legjobb vétel.

De nem lehet azt tagadni, hogy egészségesen enni nem túl olcsó mulatság. Az egészségtelen ételek általában kevesebbe kerülnek, és sokan inkább vesznek gyorsan valami cukros vagy zsíros ételt, ami eltelíti őket, amíg mondjuk szünetük van. De már beszéltünk arról, hogy ez nem jó módszer. De nem mindenkinek van arra pénze, hogy mindig megvegye a drága gyümölcsöket meg zöldségeket, Arról meg ne is beszéljünk, hogy az egzotikusabb alapanyagokat, mint az avokádó még többe kerülhetnek.

Éppen ezért valakinek okosnak kell lennie, hogy kevés pénzből is jó alapanyagokat vegyen. Erre a legjobb módszer, ha valaki nézi a bolti akciókat. A hipermarketekben rengeteg élelmiszer van, így például ott van a tesco akciós újság.

Válasszon mindig akciós termékeket, így változatosan ehet kevés pénzből is.