Fogtömés után a legjobb az evés – persze nem azonnal

Sajnos egyre több emberrel fordul elő, hogy rákényszerül arra, hogy töméseket csináltasson fogaihoz. Ebben, szerény véleményem szerint, nincsen semmi szégyellni való. Nyilván nem árt figyelni fogaink egészségére, de a mai rohanó világban nem mindig jut eszünkbe csak úgy magunktól, fájdalmas jelzések hiányában is elmenni megvizsgáltatni fogaink épségét – márpedig a fogszuvasodást már ilyenkor is előre lehet jelezni, az orvosok szerint az, ha már fáj a fogunk, és így fedezzük fel a szuvasodást, nos, az már régen rossz. Visszakanyarodva tehát a töméshez, sok embernek van szüksége rá manapság is. Oly’ nehéz rávenni magunkat rá, és mégis, olyan fontos, ha mégis megtesszük ezt…!

Na igen, de hol? Egészségünk megóvása sajnos nem csupán energiánk függvényében változik, de nagy szerepe van emellett pénztárcánknak is. Egy jól menő, valóban megbízható fogorvos bizony nem egy olcsó mulatság manapság Magyarországon (és persze sehol a világon) – ezért is hatalmas ajándék számomra, hogy megismertem a Fogorvos Budapest névre hallgató helyet. Itt ugyanis jobbnál jobb orvosok közül választhatok, mindegyik kezei közt abszolút biztonságban érezhetem magamat, és az árak is kifejezetten kedvezőnek mondhatók.

Én tehát fogtömés ügyében kerestem fel őket, és végül az inlay/onlay tömés mellett döntöttem, döntöttünk. Ez egy a többi tömési formánál jóval esztétikusabb megoldás, lényegében egy kerámia betét. Emellett tettünk le tehát a voksunkat az orvosokkal egyetértésben, és a honlapról tájékozódva láttam azt is, hogy ez a mini operáció 38 000 Ft-omba fog kerülni. Nyilván ez nem kevés, de ha összehasonlítom a konkurenciával, máris megkönnyebbülök az ár láttán, micsoda szerencsém is van nekem. Az implantáció remekül sikerült, fogaim épségének megőrzése remek úton halad azóta is!

fogtömés után

Számos kérdés merül fel azonban a töméssel kapcsolatban: ilyen például az, hogy fogtömés után mennyi idővel lehet enni? A kérdés jogos, nekem is egyből ez jutott eszembe, ahogy megérkeztem a dokikhoz, sőt, már-már kezdtem bepánikolni, hogy uramisten, most három napig nem ehetek semmit, léböjtkúrán fogok élni, és kizárólag fényt fogok enni, szóval már éppen ilyen mélységekben tartottam a gondolatmenetemben, amikor is a kedves doktor megkocogtatta a vállamat, és azt mondta: “Elnézést uram, jól van, minden rendben? Nem kell aggódnia, 3-4 óra múlva már akár egy egész all you can eat – menüt is felfalhat, ha ahhoz van kedve. Előtte azonban még vigyázzon, főleg, amíg érzi a zsibbadást!”

Ezek voltak tehát a bölcs doktor úr szavai, melyeket én maximálisan be is tartottam. A fogtömés után tehát egy jó három-négy órán keresztül igyekeztem nyugton maradni, és – büszkén jelenthetem – ez sikerült is. Utána viszont, ahogy sétáltam a Margit-híd felé (ami egyébként nincs messze a rendelőtől), és éppen azt számolgattam, hogy mennyi pénzt spóroltam meg azzal, hogy a Fogorvos Budapest csapatát választottam, és nem mást – nos, épp arra jutottam, hogy abból a spórolt pénzből akár ki is jöhetne egy all you can eat menü. Borzasztóan éhes voltam akkor már, és mivel éppen szembe jött velem egy efféle nagy zabáláshoz való, profilba illő étterem… hát hogy is mondjam: megadtam neki a módját 🙂 A fogamnak pedig minden egyes rágása, őrlése közben azt éreztem, hogy igen, ezekkel a fogakkal a következő kb 30 évemben nem sok gondom lesz. Ha pedig esetleg utána, öregkoromra megint egy kis igazításra lenne szükség – nos, semmi gond, elmegyek megint a Fogorvos Budapesthez, és utána megint lakmározom egy jót.