Két konferencia egy helyszínen: felszedtem néhány érdekes infót napelem témában

Amit azt tudjátok, nemrég voltam egy egészséges táplálkozással kapcsolatos konferencián, hiszen az ott hallott információkat és tudást már átadtam nektek. Most némi érdekességet szeretnék mesélni nektek. Képzeljétek, a helyszínen egy másik rendezvény is volt: napelem farm konferencia. Természetesen az előadások külön teremben voltak megtartva, de mivel mindkettő ingyenes volt, ezért néhányan, köztük én is, átjártunk egyikről a másikra. Eddig nem sokat tudtam a napelemek működéséről, és most sem ezen a téren lettem okosabb, de megtudtam két aktuális információt, ami bárki számára is hasznos lehet.

Először is, lehet, hogy már hallottatok róla, de hozzám csak itt jutott el: idén júniustól van egy új uniós pályázat, aminek a keretein belül közép-, kis- és mikróvállalatok pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra napelem farm létesítésére. Természetesen vannak extra szabályai a dolognak, például csak tetőre szerelhető napelemekre lehet pályázni, de jó az, hogy a pályázat a felszerelést, a tartóeszközöket is fedezni, nem csak magukat a napelem paneleket. Ugyanígy szabály az, hogy csak olyan cég pályázhat, akinek meg van az előző három évre a lezárt üzleti év. Csak akkora napelem farm létesítésére lehet pályázni, ami a cég áramfogyasztását lefödi, tehát ha valaki arra gondolt, hogy pénzt is tud csinálni belőle, az sajnos nem lehetséges. De még így is nagyon kedvező lehetőség szerintem, hiszen utána soha többet nem kell villanyszámlát fizetned.

A másik nagy hír pedig az, hogy magyarországi földtulajdonosok, földművelők kedvezményesen juthatnak hitelhez, valamint az engedélyeket is könnyebben megkaphatják napelem farm telepítésére. Itt kifejezetten a földre szerelt napelem farmról van szó, és nem tetőszerkezetre helyezettről. Minden esetben egy hektárnyi föld napelemmel való beszerelésére szól ez a kedvezmény, melyet a magyar állam biztosít és melynek előnye abban rejlik, hogy a magyar állam fel is vásárolja a megtermelt áramot. Tehát itt az illető nem saját használatra termeli a napelemekkel az áramot, hanem az államnak termeli és ezért pénzt kap. Mindezt azért találta ki a kormány, mert szeretnék, ha tíz éven belül Magyarország teljes áramigényét belföldön megtermelnék. Ehhez természetesen sokat tesz hozzá a paksi atomerőmű, de emellett 3000 ilyen napelem farm létrejöttét is tervezik támogatni.

Szóval ilyen érdekességeket füleltem fel, amikor szünetekben átsurrantam a másik konferencia előadásaira. Nemsokára jövök egy új bejegyzéssel arról, hogy mennyire egészséges a pálmaolaj és mit kell tudni a termesztéséről. Addig is figyeljetek oda, hogy mit esztek.