Milyen szabályokat kell betartani a motoros jogosítvány megszerzéséhez?

Hogy miért került most elő ez a téma? Nem régiben a fiam bejelentette, hogy motorozni szeretne. Még édesapám volt nagy motoros a családba, s miután elhunyt, ránk hagyta a motorját. Illetve a fiamra, de akkor még csak 6 éves volt, így ő nem nagyon emlékszik már erre, de én igen. Így nagyon meglepődtem, mikor a fiam előállt ezzel az ötletével. Azt mondta, egy nap álmodott arról, hogy ő motorozik és ki akarja próbálni. Alapesetben nem hiszek az ilyesmi dolgokban, de ez azért különös. És alapesetben a fiamat sem akarnám erre a veszélyes sportra rávenni, de apám miatt úgy döntöttem, hogy adok a dolognak egy esélyt. Mondtam a fiamnak, hogy nézzük meg, mik az előírások, mik a szabályok, amelyeket be kell tartani a motoros jogosítvány megszerzéséhez. Ő nagyon hálás volt, hogy nem utasítottam el élből az ötletet, ami azért jól esett. Bár én se vagyok mai csirke, de meg kell értenem, hogy a fiam huszonévesen vágyik dolgokra, ki akar próbálni dolgokat.

Aztán a motorjogositvany.com-on sok segítséget találtunk a motorjogosítvány megszerzéséhez, az elinduláshoz. Pontosan leírják, hogy mi a menete, és hasznos tippekről is olvashatunk az oldalon. Ahhoz, hogy valaki motoros jogosítványt szerezhessen, tisztába kell lennie a szabályokkal. Például, először ki kell választani, hogy mit akarunk, mekkora motort vezetni, mivel a különböző kategóriákra különböző szabályok érvényesek. Például az én fiam hiába akarja a lehető legnagyobb kategóriát elvezetni, ha még csak 20 éves és a korlátlan jogosítványt pedig csak 24 éves kortól lehet megszerezni.

Azt is át kell gondolni, hogy mikor jelentkezünk, mivel a kresz után a gyakorlati órákat nem lehet mindenhol egyformán teljesíteni, számolni kell az időjárásbeli viszontagságokkal is. Aztán, ha sikerül is, a jogosítvány, be kell szerezni motoros felszereléseket, ami még egy összeg. Szerencsére az előbb említett oldalról le lehet tölteni kuponokat, amelyekkel lehet spórolni és azt tanácsolták, hogy menjünk be a SHOX áruházba, ahol nem csak vásárolni lehet, hanem profik segítenek mindenbe.

Mi el is mentünk, mert jó lehetőségnek tűnt és a fiamnak volt pár kérdése is. Az eladók, szakemberek nagyon türelmesek és segítőkészek voltak, mindkettőnk számára szimpatikusak. Megválaszolták a fiam kérdéseit, és megnyugtattak, hogy csakis jó motoriskolát fognak javasolni, akik szakszerűek, valamint a motoros felszerelés is megvédi majd a fiamat, amitől lehet. Én hálás voltam, mert tényleg türelmesen végighallgattak. Aztán megkérdezték, hogy merre lakunk, és ajánlotak egy hozzánk közeli jó motoriskolát.

Majd pedig vásároltunk egy pár alapvető felszerelést: motorossisakot, bőrdzsekit, csizmát és mindent, amire alapvetően szüksége van egy motorosnak. Aztán pedig felvettük a motoriskolával a kapcsolatot és mindent megbeszéltünk velük. Ők is kedvesnek és szakszerűnek tűntek. A fiam holnap megy az első kresz órájára. Már nagyon várja! Remélem jól fogja magát érezni! Kicsit megnyugodtam, miután utánajártam a dolgoknak. A motorozás talán mégsem olyan veszélyes, ha az ember profiktól tanul. Most már kezdem beleélni magam, hogy milyen vagány lenne, ha egyszer engem is elvinne a fiam motorral! Bizony, legalább 10 évet fiatalodnék! Nem úgy, mint most ettől az egészséges táplálkozástól, amit bevezettem nem rég! De nagyon lassan haladok vele… Mindig elcsábulok, és hirtelen megeszek este 2 kiló chipset. Hát ez vagyok én! De megint elkalandoztam… Ez a cikk most a fiamról szól, és arról, hogy remélem megtalálja a motorozásban azt a szenvedélyt, amelyre vágyik! Édesapám biztos büszke lenne rá!