Moziélmény kontra online filmek

Juli barátnőmmel minden második héten közösen megyünk ki a termelői piacra bevásárolni. Ő kezdett el előbb foglalkozni ezzel az egész, tudatos és egészséges táplálkozás témával, de nagyon hamar bevonzott engem is a változás. Azóta csak a piacon vesszük a hazai zöldséget, gyümölcsöt, és rengeteg egyszerű receptet szereztem egészséges nassolnivalókhoz, amit a gyerekek egyszerűen imádnak.

Ahogy a szebbnél szebb almák között válogattunk, Juli mesélni kezdett. A párja, András moziba szeretne menni a hétvégén, mert már nagyon rég nem voltak, de igazából a repertoárból egyik film sincs nagyon az ínyükre. „Tudod – magyarázza Juli –, Andrást jobban érdekli a moziélmény, mint maga a film, a hatalmas kivetítő, a hangerő, a kényelmes székek, a kóla és a popcorn.”

Ez valahol érthető, de ma már annyi mindent megnézhetünk online. Igaz, hogy otthon nincs akkora kivetítő, mint a moziban, de egy nagyobb tévé és 1-2 jobb hangfal már majdnem ugyanaz, a kanapé pedig tuti kényelmesebb, mint a moziszékek.

Juli kérdésére, hogy tudok-e weboldalt ajánlani, hol online filmekből bőséges a választék, bátran ajánlottam azt az oldalt, ahol mi is szoktunk válogatni.

Nemcsak a széles kínálat miattam szeretem annyira azt az oldalt, hanem a kialakítása miatt is. A honlapot megnyitva azonnal a legújabb, illetve a legnépszerűbb online filmek közül válogathatunk, ami azért nagyon praktikus, mert nem az ember nem mindig konkrét elhatározással ül le mozizni.

Juli közben már a tökéletes epret is beszerezte, nem bírtuk ki, hogy ne kóstoljuk meg, és valóban megérte az árát: elképesztően zamatos és édes volt – gyorsan vissza is szaladtam az árushoz, a kisfiam ugyanis imádja az epret. Ezután folytattuk a beszélgetést az otthon filmezésről.

Szóval, én nagyon szeretem, hogy az oldal rögtön ajánl filmeket, amikor céltalanul ülök le a gép elé, és ami a kedvencem: mindig ott van, hogy az IMDb-n hány pontot ért el.

Most is pár napja például a népszerű filmek közül választottam ki a Gattacát. Korábban hallottam róla, de valahogy sose jutottam el odáig, hogy megnézzem a filmet – most pedig valósággal a székhez láncolt, engem, és férjemet is. Ő ugyan látta, több mint 20 évvel ezelőtt, amikor megjelent, de sok mindenre nem emlékezett, bizonyos részletekre, pedig csak most figyelt fel.

Julinak is meghoztam a kedvét hozzá, elhatározta, hogy ha Andrásnak is tetszik, megnézik a héten ezt a zseniális filmet, amely egy génalapú diszkriminációra épült társadalomban játszódik.

Juli nem igazán mozog otthonosan az online felületek világában, ezért megígértem, hogy átküldöm neki emailben a linket, utána pedig csak ki kell választania a filmet. Ha ez sikerült, a leírás, és az információk alatt be kell ikszelni, hogy „nem vagyok robot”, és ezután le tudja kattintani a „film megtekintését”. A megnyíló új lapfülön felül szokás szerint reklámokkal találkozunk, alattuk lehet megtekinteni a linkeket, ahol a szolgáltató mellett ott van az infó a szinkronról (magyar, angol, esetleges feliratos), valamint a minőségről is. Ezután a szimpatikus szolgáltató vagy minőség mellett a lejátszásra kattintva már meg is nyílik egy új fülön a választott filmünk.

Juli hálás volt a részletes magyarázatért, és úgy döntött: meglepi este Andrást a mozival. Megbeszéltük, hogy piacozás után átugrom hozzájuk, nekünk van olyan kábelünk, amivel össze lehet kötni a laptopot és a tévét, így nagyképernyőn nézhetik majd ezt a zseniális filmet, Juli pedig, egészséges életmód ide vagy oda, kólát vesz és popcornt készít a mozizáshoz.

Kíváncsian várom, hogy legközelebb elmesélje, András mit szólt a meglepetéshez, a filmhez, na és a kényelmes, otthoni mozizáshoz.