Napelem uniós támogatásból

Számunkra nagyon fontos az egészséges életmód. Manapság már ez nem kerül olyan sokba, kis odafigyelést igényel. No meg időt. Ha egészséges dolgokat akarunk enni, akkor szükséges egészséges étterembe menni. Na, az tényleg drága. Viszont, ha megvesszük a hozzávalókat és főzünk magunknak, akkor rengeteget lehet spórolni. De természetesen ez időigényes, és manapság ebben a rohanó világban nagyon kevés embernek van ideje főzni. Mit lehet tenni?

Én alapvetően az egyszerűbb fogásokat, ételeket kedvelem. A kevesebb néha több, az egyszerű, de nagyszerű dolgok jók. Amikhez nem kell 20 féle hozzávaló és nem kell órákig a konyhába álldogálni. A férjem, Károly mindig is elégedett volt a főztömmel, sőt, mindig nagyon-nagyon dicsért. Persze örültem a kedvességének, nem azt mondom, de tisztába vagyok vele, hogy ezt elfogultságból mondja. Na meg azért is, mert talán lehetséges, hogy még nem evett egy jót se az életében, mivel szegénynek az anyukája nem tud főzni. Nem is szeret. Ezt ki is jelentette. De legalább őszinte. Ezt kedvelem legjobban benne.

No de el is kanyarodtunk a témától. Mert amiről én beszélni szeretnék, az a napelem rendszer. Bizony, az egészséges táplálkozás mellett még a környezettudatosság is fontos nekem. Rendkívül fontos! Sokszor sétáltam, és láttam már modern házakat, amelyek napelem rendszerrel vannak felszerelve. És láttam olyan házat is, ami nem volt olyan modern, mégis volt rajta napelem. Ekkor kezdtem el gondolkodni: vajon a napelem nem pénz kérdése? Mert miért van az, hogy egy egyszerű, szerényebb, mondhatni szegényesebb házon is van már napelem, míg egy nagyon modern, nagyon csicsás házon még sincs? Itt nem a pénz, itt a gondolkodás beszél.

Mert hogy utána néztem egy honlapon, hogy ma már uniós támogatásból is lehet napelem rendszert igényelni. Immáron elérhetőek a napelemes pályázatok vállalkozások részére is!

Ugyanis van egy olyan pályázat, melynek neve: „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel”. Ez a név nagyjából mindent lefed. VEKOP pályázat a közép-magyarországi régióban és GINOP-nak hívják a többi régióban. Ez egy spéci hitel+támogatás kombó, ami minimum másfél millió és maximum 50 millió forint között kínál vissza nem térítendő támogatást, valamint szintén ezen összegben kedvezményes kamatozású kölcsönt a magyar vállalkozásoknak. A cél itt az, hogy a régi és elavult épületek energia hatékony fejlesztése, amelybe a fotovoltaikus rendszerek is beletartoznak.

Ezenkívül nem csak vállalkozások, hanem magánszemélyek is igényelhetnek hitelt, hiszen a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” világosan kimondja, hogy az elérhető 105,2 milliárd forintos keretösszeg felével a magyar lakosság energia beruházását akarják támogatni. Ez esetben az elérhető összeg 500 ezer forint és 10 millió között mozog személyenként. Ez azért nem kevés pénz! És hogy mire is lehet költeni ezt az összeget? Napelem rendszerek korszerűsítésére, napkollektorokra, fűtésrendszerek fejlesztésére, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, stb. Tehát nagyjából minden olyan beruházásra, amely energiahatékonyabbá teheti az otthont.

Én úgy gondolom, érdemes ebbe befektetni, saját forrásként 10%-ot kér ez a pályázat. Érdemes a saját forrást kigyűjteni, vagy legalábbis valamennyi pénzt, mert ha ebbe belevágunk, nem kell többet villanyszámlát fizetni, ami hosszú távon nagyon megéri. Érdemes ehhez egy jó céget választani, akik szakemberekkel dolgoznak és megbízhatóak. Én ehhez a már említett oldalon ajánlom a tájékozódást és az árajánlat kérést. Mert egy árajánlat kérés nem kerül semmibe! Mindenkinek energiatakarékos és boldog jövőt kívánok!